Nog tot 2 december stoomt een ervaringsparcours in Muntpunt Brusselse jongeren uit de derde graad secundair klaar voor het echte leven via de wakosta?!-budgetbeurs. “Jongeren maken zich zorgen over de stijgende prijzen.”
BudgetInZicht (BIZ) Brussel organiseert de komende twee weken de Wakosta?!-budgetbeurs in Muntpunt. Meer dan 200 jongeren worden er ondergedompeld in verschillende aspecten van het zelfstandig leven en de financiële gevolgen van hun keuzes. “We richten ons op leerlingen uit de derde graad secundair en geven al tien jaar workshops over financiën. Voor het eerst organiseren we nu een eigen beurs in Brussel”, vertelt projectmedewerker Wietske Van Gils (39).
Totaalpakket
In Muntpunt krijgen jongeren financiële tips in vijf thema’s: Op eigen benen, wat nu?, Wonen & energie, Dagelijkse kost, Media en Vrije tijd. “De grote meerwaarde van deze beurs is dat jongeren hier het totaalpakket over financiën meekrijgen. Aan de hand van zes profielen kunnen ze ondervinden hoe je rond komt. Door de stijgende energieprijzen hebben we wel heel wat bedragen moeten aanpassen. Daardoor is het voor jongeren heel confronterend om te zien dat er maar een klein bedrag overblijft voor vrije tijd en sociale activiteiten. Er gaat momenteel meer geld naar de woonst en energie”, vertelt Van Gils.
Tips
Door de stijgende prijzen voor heel wat producten ziet het BIZ het laatste jaar ook heel wat veranderingen. “Jongeren blijven langer bij hun ouders wonen omdat ze de stap naar een eigen woning financieel dikwijls niet meer aankunnen. We geven hen tips mee hoe ze toch op hun eigen benen kunnen staan door bijvoorbeeld te gaan samenwonen met vrienden of deel te nemen aan cohousing. We merken wel op dat jongeren zich meer en meer zorgen maken over hun financiën en daarmee dikwijls in de knoop liggen.”
Smaakvergelijking
Dankzij een simulatie kunnen de jongeren in Muntpunt zelf hun financiën voor een maand berekenen. “Zo kunnen ze bijvoorbeeld een smaakvergelijking doen met chips met een A-merk en het huismerk. Voor de verschillende uitgavenposten wordt ook een simulatie gedaan en die kan confronterend zijn voor de jongeren. Wij geven dan tips mee, maar doen dat op een speelse manier.”
De budgetbeurs past binnen het programma Brussel binnen budget van Muntpunt. Via een gids geeft de openbare bibliotheek tips mee aan Brusselaars om goedkoper te leven.
Bron: Het Nieuwsblad - Amaury Michaux