Groepsvorming "Papieren, Budget en Financiën"
Het vormingsaanbod “Papieren, Budget en Financiën” bestaat uit 8 ateliers die kunnen aangepast worden naargelang de noden en behoeften van de doelgroep. Het materiaal is zeer visueel uitgewerkt en aangepast aan een heterogeen publiek, al dan niet laaggeletterd.
We proberen met deze ateliers zo laagdrempelig mogelijk te werken voor het publiek van de Brusselse sociale organisaties en OCMW’s. De organisatie kan zelf kiezen welke ateliers er gegeven worden:
- Omgaan met papieren: We bespreken dagdagelijkse documenten en klasseren ze in een map. Daarnaast worden tips gegeven om je administratie efficiënter bij te houden.
- Budgetteren: De inkomsten en uitgaven van een doorsnee-gezinsbudget worden onder de loep gehouden. Tijdens een budgetspel wordt gewerkt met een simulatiebudget, waarbij de deelnemers een budgetplanner moeten hanteren.
- PC Banking: Er wordt bekeken wat je allemaal nodig hebt bij online bankieren en oefenen met een simulatie op internet.
- Online Aankopen: We overlopen het traject van een aankoop via internet, met nadruk op je rechten als consument. De voordelen en de gevaren van online aankopen worden besproken.
- Kredieten: Deze inleiding tot kredieten geeft een goede basis in de wereld van de verschillende bankkaarten.
- Wat kan een schuldeiser doen?: Na eerst te hebben besproken welk proces een onbetaalde factuur doorloopt, kijken we naar de verschillende oplossingen om een schuld aan te pakken.
- Energie: Een korte basis voor de energieconsument. Waarop kan je bezuinigen en wat zijn je rechten bij de energieleverancier? Bij specifieke vragen zoeken we een externe expert.
- Zelf je wasmiddel maken: Tijdens dit atelier steken we de handen uit de mouwen en maken we zelf een wasmiddel. Iedereen krijgt een portie mee naar huis.
NIEUW!! Sinds kort zijn we in het bezit van 5 tablets die de cursisten kunnen gebruiken tijdens de ateliers. Opzoekwerk en websites kunnen zo geïntegreerd worden tijdens de oefeningen.
Elk atelier neemt minimum 2 uur in beslag. De activiteiten zijn geschikt voor groepen tot max. 15 personen in het Nederlands en kunnen mits overleg in het Frans plaatsvinden.
Praktisch
Voor de leden van de stuurgroep (CAW, OCMW of VWAWN):
- vormingen en activiteiten: gratis
- Wil je zelf aan de slag en wens je eerst een "train-the-trainersessies"?: gratis
Voor niet-leden van de stuurgroep (scholen, sociale organisaties,...):
- vormingen en activiteiten: €40 per dagdeel en vervoersonkosten
- Wil je zelf aan de slag en wens je eerst een "train-the-trainersessies"?: gratis
Contacteer één van onze medewerkers voor meer informatie, via budgetinzicht@cawbrussel.be.
Educatief materiaal & folders
BIZ Brussel verzamelt via zijn partners en netwerk tools in de financiële educatie. Hieronder vind je een ruime keuze uit:
- lesmateriaal
- folders en brochures
- bordspelen
Mits een waarborg van €25 is het materiaal ook uit te lenen.
Folder SOS Schulden
In overleg met de stuurgroep heeft BIZ Brussel de folder ‘SOS Schulden’ ontwikkeld. Deze folder geeft meer informatie over wat je moet doen bij budget- en/of schuldenproblemen. Er staan enkele tips in, alsook een korte uitleg over de verschillende vormen in de financiële hulpverlening.
De folder is uitgegeven in 13 talen, telkens gecombineerd met onderaan een Franse of Nederlandse vertaling. Volgende talen zijn beschikbaar: Albanees, Armeens, Arabisch, Bulgaars, Dari, Duits, Frans, Engels, Nederlands, Spaans, Roemeens, Russisch en Turks.
De folders zijn bestelbaar per 20 exemplaren. U kan ze na afspraak gratis af halen in de Antwerpselaan 34, 1000 Brussel. Krijgt u ze liever per post? Dan vragen we enkel de verzendingskosten te vergoeden.